Prezident Barcelony Joan Laporta prozradil, že pochybnosti o tom, zda Xavi Hernández skutečně věří současnému týmu, vedly minulý měsíc k rozhodnutí nahradit ho německým trenérem Hansi Flickem.

Laporta také poprvé od vyhazovu Xaviho potvrdil, že Barça chce prodloužit smlouvy o zapůjčení Joãa Félixe a Joãa Cancela a podepsat záložníka a křídlo, a zároveň zdůraznil, že finanční situace klubu ho nezavazuje k tomu, aby v létě naslouchal nabídkám na své nejlepší hráče.

Xavi původně v lednu oznámil, že na konci sezony odstoupí, ale v dubnu své rozhodnutí změnil. O pouhé tři týdny později ho však Laporta odvolal.

„Pokud si to Xavi může rozmyslet, můžeme to udělat i my,“ řekl Laporta v rozhovoru pro interní televizní kanál katalánského klubu Barça One.

„Všechno bylo trochu vynucené, když jsme se rozhodli, že si ho necháme. Xavi je klubovou legendou a jeho nadšení nás vedlo k rozhodnutí potvrdit jeho pozici.

„V době jeho obratu jsem se ho zeptal: 'Věříš v tým? Řekl mi: 'Ano. Řekl, že tomuto týmu věří.

„ Poté se však objevily komentáře, v nichž po rozhovorech se [sportovním ředitelem] Decem změnil svůj diskurs s ohledem na nezbytné změny v týmu.

„To mě donutilo přehodnotit situaci a cítil jsem, že mužstvo potřebuje nový impuls, aby bylo konkurenceschopnější a vytěžilo to nejlepší z toho, co máme.

„Tato těžká rozhodnutí jsem musel učinit s legendami Levné fotbalové dresy Barcelona. Srdce mi říkalo, že by měl zůstat, ale hlava ne.

„Doufám, že [náš] vztah může pokračovat. Prošel jsem si tím s [Ronaldem] Koemanem, [Lionelem] Messim, [Gerardem] Piquém, [Sergiem] Busquetsem, [Jordim] Albou a teď s Xavim. Všechna rozhodnutí děláme pro dobro Barcelona - klub je na prvním místě.“

Laporta naopak Flickovi řekl, že Barça, která v sezoně 2023-24 skončila v LaLize druhá a z Ligy mistrů vypadla ve čtvrtfinále, může být úspěšná i se současným týmem.

Pánske Futbalové Dresy

„Flick se cítí být schopen konkurovat tomuto týmu,“ vysvětlil prezident. „To bylo rozhodující.“

Laporta uvedl, že jedním z Flickových úkolů bude zlepšit kondici hráčů, přičemž poznamenal, že to byla oblast, v níž se pod Xavim potýkali s problémy.

„Flickovým úkolem je vyhrávat a on tuto výzvu přijal,“ pokračoval. „Hráči musí být dobře fyzicky připraveni. Mladíci, náhradníci, hráči jako [Robert] Lewandowski… všichni musí být v dobré fyzické kondici.

„Fyzická příprava je nezbytná, protože s ní a s míčem můžeme vyhrát všechno. V letošní sezoně jsme viděli, jak se tým po 60. minutě fyzicky propadá. Zápasy jsme nedokončili tak, jak jsme chtěli - například ve dvou Clásicích.

„Neříkám, že tým nebyl dobře připravený, ale vždycky je co zlepšovat. Potřebujeme víc.“

Laporta se také zaměřil na letní přestupové okno a prohlásil, že Barça nebude muset pustit žádného ze svých nejlepších hráčů, pokud i přes finanční problémy přijdou velké nabídky - „pokud nepožádají o odchod“.

Co se týče podpisů, dodal, že klub by rád obnovil půjčky Félixe a Cancela z Atlétika Madrid, respektive Dětské fotbalové dresy Manchester City, a prozradil další oblasti týmu, které by chtěl zlepšit.

„Chceme, aby oba Joãové pokračovali,“ řekl. „Jde o to, aby tu byli ještě rok. Deco na tom pracuje. Flick je hodnotí vysoko, a když byl v Bayernu, měl zájem o podpis Félixe.

„S Flickem budeme studovat, co [ještě] bude potřeba. Možná potřebujeme posílit v defenzivním záložníkovi. Tam nám pomohl [Andreas] Christensen, ale musíme přidat dalšího hráče.

„Myslíme také na hráče v B týmu, jako je [záložník] Marc Casadó, který má za sebou mimořádnou sezonu. Ale nemluvíme o hráčích, jen o pozicích.

„Stejně jako nepotřebujeme velký přestup ven, tak si nemyslíme, že potřebujeme velké posily. Možná záložníka, křídlo, ale máme také akademii, která nám může pomoci tyto pozice obsadit.

„S týmem založeným na akademii můžeme konkurovat v Evropě. To je to, co nám Flick sdělil a co si myslíme. Máme mužstvo, které může konkurovat ve Španělsku a v Evropě s šancí na úspěch.“